Örnsköldsvik Airport (OER)

Örnsköldsvik (OER)

Välkommen till storslagna Örnsköldsvik Höga Kusten!

I Örnsköldsvik och Höga Kusten finns mycket att se och uppleva. Oavsett om du är här för att utforska vår storslagna natur och dess oändliga äventyrsmöjligheter, upptäcka skärgården eller njuta av stadens utbud – så har Höga Kusten något för alla. Här hittar du Sveriges enda rena naturvärldsarv och världens största landhöjning sedan den senaste istiden. Men också en stark gemenskap och inspirerande möten mellan människor från hela världen.

Höga Kustens största stad, Örnsköldsvik, ligger välkomnande mellan bergen och med havsviken i direkt anslutning till stadskärnan. I stadskärnan hittar du stora och små butiker, välkända kedjor och tre gallerior. Oskargallerian är en av Norrlands största galleria. Längs gågatorna finns ett flertal specialiserade lokala butiker – som erbjuder ett brett sortiment av märkesvaror och lokala hantverksprodukter. Stanna till och ät något gott bland stadens många restauranger, caféer och barer. Passa också på att strosa runt i någon av Örnskölsviks vackra parker eller den omtyckta inre hamnen. Där hittar du exempelvis restauranger, Kulturfabriken och Hans Hedberg Museet i Arken.

Du som är friluftsintresserad hittar ett stort utbud av vandringsleder, naturreservat och utsiktsplatser. Ta på dig rejäla skor och upptäck Örnsköldsvik till fots. Från toppen av Varvsberget har du exempelvis en fantastisk utsikt över hamnen, kusten och staden. Här passerar också den nästan 13 mil långa Höga Kusten-leden och Hörnsjöns naturreservat ligger ett stenkast bort. Den 6 km långa Gula leden är en annan populär stadsnära vandringsled.

Ett besök hos Naturkompaniet är ett måste för den friluftsintresserade. I den stora outleten finns både spännande friluftsprodukter och en stor fiskebutik.

Konstdal i Höga Kusten
High Coast Art Valley är, som namnet beskriver, en konstdal i Höga Kusten. Konsten kan du hitta vid skolor, i kulturområden eller helt fristående. Den placeras ut av Nätterlunds minnesfond. Tillsammans bildar de många konstverken ett kultursträringk som sträcker sig fräringn Ulvöarna upp längs Nätraälvens dalgäringng. Längs vägen färingr du förutom konst och kultur även uppleva magnifika naturupplevelser. Kulturdalens centrum utgörs av Herrgårdsparken i Köpmanholmen.
Arkitektur möter natur
ArkNat är en kombination mellan arkitektur och natur där arkitekter från Skandinavien bjuds in till att skapa unika ”konstverken” i naturen som päringminner om traditionella vindskydd. Skapelserna är placerade längs Höga Kusten-leden och du hittar ett flertal av dem i Örnsköldsviks trakten.

För mer tips och inspiration, besök www.hogakusten.com

Under sommaren har du möjlighet att ta del av guidade stadsvandringar och för de små ordnas Skattjakten i Örnparken och Museiparken. För mer fartfyllda upplevelser finns upplevelse- och spabadet Paradiset med en av landets längsta ruschkana, Magic Eye. I Fjällräven Center, en av Sveriges finaste evenemangsarenor, huserar hemmalaget MODO Hockey. Arenan är en viktig mötesplats och har stått värd för många stora evenemang.

Höga Kusten format av naturens krafter

Under 20 000 år har naturens krafter format ett dramatiskt landskap med världens högsta kustlinje. Här stupar bergen rakt ner i havsdjupen på ett sätt som gör dig andlös. Landhöjningen gör Höga Kusten världsunik och sedan 2000 finns Höga Kusten med på UNESCOs världsarvslista. Världsrekordet är uppmätt vid Skulebergets topp, där kustlinjen gått hela 286 meter högre än dagens havsyta. Idag fortsätter landhöjningen med 8 mm per år. Vandra upp till Skulebergets topp – där en storslagen utsikt över världsarvet väntar. För den äventyrlige rekommenderas klättring i Europas största Via Ferrata-anläggning. Vid Skulebergets fot ligger Naturum Höga Kusten där du kan ta del av landhöjningens förunderliga geologiska och kulturella historia och vackra natur.

Ulvön – Höga Kustens största fiskeläge

Vill du upptäcka skärgården i Höga Kusten rekommenderas en tur till Ulvön eller Trysunda. Välbevarade sjöbodar, bostadshus och gistvallar i kombination med en mycket vacker natur gör Ulvön till ett omtyckt besöksmål. Promenera längs Hamngatan och njut av den äkthet och härliga gemenskap som råder. Här samsas bland annat ett gott utbud av boenden, restauranger och caféer. I över 100 år har det tillverkats surströmming på Ulvön, idag är produktionen småskalig, men visst kan nu avnjuta en tunnbrödklämma med surströmming på ön. Ulvö gamla kapell byggdes 1622 och anses vara Ångermanlands äldsta daterad träbyggnad. Ett tips är att utforska andra delar av ön som Sandviken eller Fjären. Släring sedan läger vid en klippa och njut av en rofylld stund i världsarvet.

Skags udde den nordligaste delen av världsarvet

Strax norr om Örnsköldsvik ligger fiskeläget Skeppsmalen med lotsplasts, kapell och genuina sjöbodar. Längst ute i havsbandet, på Skagsuddes klippor, står Skags fyr. Utforska området via vackra strövarstigar och njut av den storslagna utsikten från den nordligaste platsen i världsarvet Höga Kusten.

Varma möten med produkter och människor

Oavsett om du är här i semester eller jobb hoppas vi att du får en härlig vistelse i Örnsköldsvik och Höga Kusten. Ta chansen och utforska värdsarvet och alla upplevelser den ger. Vi vill också lyfta de genuina och varma mötena med produkter och människor som Höga Kusten har att erbjuda. Många entusiastiska entreprenörer har med brinnande intresse öppnat olika verksamheter som satt Höga Kusten päring kartan. På www.hogakusten.com hittar du fler tips på upplevelser och aktiviteter.

Höga Kusten – alltid en nivå till