Callcenter +46 (0) 770 - 790 700

Särskild assistans

Särskild Assistans

Allmänt
Om du har nedsatt rörlighet kan vi ge dig särskild assistans eller en hjälpande hand under din resa. Amapola erbjuder assistans åt resenärer som är synskadade, hörselskadade och resenärer med nedsatt rörlighet. För att garantera bästa möjliga service måste du kontakta vårt Callcenter 48 timmar före avresa. Assistans skall alltid bokas/bekräftas i förväg via telefon +46 (0) 770 790 700 eller via mail callcenter@amapola.nu.

Flygplanstypen Jetstream32 kräver att resenären skall kunna ta sig upp och ner för flygplanstrappan på egen hand. Jetstream32 opereras för tillfället på destinationerna Hagfors och Torsby-Arlanda v.v.

Check-in
Vi vill gärna att du infinner dig i god tid på flygplatsen innan avresa samt att du vid bokningstillfället har begärt assistans. Vid assistans skall du infinna dig vid gaten minst 30 minuter före avgångstid på inrikesflygningar, vid utrikesflygningar skall du infinna dig minst 1 timme före avgångstid.

Beställning av resa
I samband med din beställning av resa skall du ange den typ av assistans du behöver, samt om du önskar medföra syrgas för medicinskt bruk ombord.

  • WCHR (Wheelchair to ramp) Jag behöver rullstol till/från flygplanet men kan gå själv upp och ned för trappor och själv ta mig till min sittplats.
  • WCHS (Wheelchair to stairs) Jag behöver rullstol till/från flygplanet och hjälp upp för flygplanstrappan, jag kan med hjälp av stöttning själv gå till min sittplats.
  • WCHC (Wheelchair to seat) Jag behöver rullstol till/från flygplanet och kan själv inte ta mig till min sittplats.

Rullstol
När du reser med egen rullstol är det viktigt att du anger vilken typ av rullstol du kommer att ha med dig, samt mått på denna. Naturligtvis betalar du ingen extra avgift för att ta med dig en rullstol eller rullator. Rullstolar som accepteras för transport får ej överskrida följande mått: Längd: 170 cm, Bredd: 85 cm, Höjd: 80 cm.

Ledsagning

Ledsagning innebär att du som har en funktionsnedsättning får en ledsagare som hjälper dig på flygplatsen och ända fram till flygplanssätet om du vill. Var noga med att berätta om dina behov när du bokar din resa, så att du kan få så bra hjälp som möjligt. Kom också ihåg att kontakta Swedavia assistansservice på Arlanda terminal 3 när du kommit till flygplatsen så att dom vet att du är på plats och väntar på ledsagning. Du kan till exempel få ledsagning om du har en funktionsnedsättning som gör att du har nedsatt rörlighet, syn eller hörsel eller om du känner oro och har svårt att hitta på nya platser. Ledsagning är kostnadsfritt för dig som har en funktionsnedsättning. Det är även en lagstadgad rättighet som gör det möjligt för alla att kunna resa med flyg.